Rólunk

Rólunk

Mi az a Musicum Laude?

A Musicum Laude projektje a zenei tehetségkövetés és -gondozás intézményesített, új formája, egy zeneművészeti tehetséggondozó program, amelynek első lépcsője – egy bel canto mesterkurzus és énekverseny – a COOPERA Művészeti Nonprofit Közhasznú Kft. gondozásában, a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft., a Művészeti Alap Értetek Egyesület és a Partiumi Keresztény Egyetem partneri együttműködésével indult 2021-ben.

A tehetséggondozó program régóta érlelődő ötlete Molnár Levente Liszt-díjas világhírű bariton énekestől ered – aki a Musicum Laude művészeti vezetőjeként is tevékenykedik –, akinek vezetésével működő Művészeti Alap Értetek Egyesület több mint öt éven át rendezett, hasonló klasszikus zenei mesterkurzusokat az anyaországban és Erdélyben egyaránt. 

E munka során nyert tapasztalat erősítette meg azt az kezdeményezést: kellene alapítani egy olyan tehetséggondozó iskola-műhelyt (sajátos szóhasználatunkkal: kultúrbölcsőt), amely a hagyományos zeneoktatási rendszer mellett, hézagpótló jelleggel, testreszabottan biztosítaná a fiatal tehetségek, különös tekintettel a pályakezdő operaénekesek, emberi és művészi fejlődését. Egy tehetséggondozó iskolát, amely egyrészt segítségére lehet azoknak a tehetséges fiataloknak, akik nem tagjai a magyar zeneoktatási rendszernek, másrészt azoknak, akik szeretnének bekapcsolódni a magyar zenei nevelés rendszerébe, de bizonyos követelményeknek még nem felelnek meg, végül: akik benne vannak a rendszerben, de különleges tehetségük révén olyan sajátos bánásmódot igényelnek, amit az általános, rendszerelvű zeneoktatásban nem kapnak meg.

Hangsúlyozandó, hogy a projekt nem kívánja helyettesíteni a magyar zeneoktás bármely meglévő és jól működő iskolatípusát (zeneiskola, zenei szakközépiskola, egyetemi kar, zenei akadémia). A Musicum Laude projektje a művészfiatalok pályára, életre való felkészüléséhez kíván segítséget nyújtani. Felkészülés alatt – és ez markáns különbség a zeneoktatási rendszer általános gyakorlatához képest – a muzsikus létre és karrierre való felkészítést is értjük. Miként a sportban, a zenében is egyre fiatalabb korban mutatkozik meg a tehetség a széles nyilvánosság előtt is. Azaz, sok nagy tehetség „nem tudja megvárni”, amíg hivatalos zenei és egyetemes tanulmányainak végére ér, korábban kerül rivaldafénybe, és ezért más, kivételes, személyre szabott nevelést igényel. A Musicum Laude projektje ennek megteremtését tartja elsődleges feladatául. 

A projekt küldetése továbbá, hogy figyelemmel kísérje Budapest és a fővároson kívüli tehetségek mellett a Kárpát-medence magyarlakta területein élő, komolyzenei képzésben feltűnő tehetséges fiatalokat is. A Musicum Laude művészeti közösséget kíván létrehozni és ápolni, és – ernyőszervezetként – regionális tehetségközpontként működni a Kárpát-medencében.

A Cooperáról

A Coopera missziója az operajátszás népszerűsítését, minőségi előadások létrehozását öleli fel Magyarország vidéki színházaival közös koprodukciók útján. Célja, hogy a nem budapesti közönség számára is közvetlenül elérhetők legyenek olyan operaelőadások, amelyek a hazai és nemzetközi művészvilág kiemelkedő képviselőink alkotómunkája során jönnek létre, és köszönhetően az intézmények összefogásának, olyan grandiózus előadások tudnak születni, amelyet megkövetel a műfaj és megérdemel a befogadó.

A klasszikus zene, ezen belül is az opera műfajának elkötelezett híveként a fiatal tehetségek, a következő generáció támogatását is fontos feladatának érzi, ezért is csatlakozott örömmel a Musicum Laude kezdeményezéséhez.

Dedication to Teaching

meet the teachers

Proin gravida nibh vel velit auctor aliquet. Aenean sollicitudin, lorem quis bibend. Duis sed odio sit amet nibh

Dedicated Teachers

Concerts Last Year

Music Classes

Manifestatons

Student’s Impressions

About the school

Proin gravida nibh vel velit auctor aliquet. Aenean sollicitudin, lorem quis bibendum auctor, nisi elit consequat ipsum, nec tis sem nibh id elit. Duis sed odio sit amet nibh vulputate cursus a sit amet mauris. Morbi accumsan ipsum velit. Nam nec tellus a odio tincidunt auctor a ornare odio. Sed non mauris vitae.

John Baldesari

Students Impresions

Student’s Impressions

About the school

Nelih vel velit auctor aliquet. Aenean sollicitudin, lorem quis bibendum auctor, nisi elit consequat ipsum, nec tis sem nibh id elit. Duis sed odio sit amet nibh vulputate cursus a sit amet mauris. Morbi accumsan ipsum velit. Nam nec tellus a odio tincidunt auctor a ornare odio. Sed non mauris vitae erat consequat auctor.

Maria Eathern

Teacher

Student’s Impressions

About the school

Proin gravida nibh vel velit auctoet. Aenean sollicitudtin, lorem quis bibend um auctor, nisi itudielit conse nec sagittis sem nibh id elit. Du is sed odio site amet nibh lorem ipsum dolor vulputate cursus a sit amet mauris. Morbi acumsan ipsum velit. Nam nec tellus a odio tincidunt auctor duis.

Elsa Schmidt

Conductor

Fel
M U S I C U M L A U D E
Musicum Laude