MesterkurzusInterjú Kovács Csillával

Blog

Interjú Kovács Csillával

„A művészet egy folyton változó, önmagából adó pillanat”                         

Tiszta lélek, tiszta hang. Ez a párhuzam jutott eszembe Kovács Csilla énekművészről, a Coopera szervezésében idén nyáron megvalósult Musicum Laude belcanto kurzus és énekverseny győzteséről, akinek energikussága, kedvessége és a hitéből is fakadó optimizmusa magával ragadja az embert. A fiatal művésszel és tanárral többek között arról beszélgettünk, mennyire fontos szerepet játszik életében a családja, Istenbe vetett hite és azok az élmények, melyeket egy közösség tagjaként élhet át.

– Mióta készültél énekesi pályára? Mindig ez lebegett előtted célként?

– Nem mondhatnám. A Váci Piarista Gimnáziumba jártam, és negyedik osztályában, amikor az osztálytársaim közül már mindenki tudta, mihez kezdjen magával, én még mindig ott álltam tanácstalanul. Szerettem énekelni, de egyáltalán nem bíztam benne, hogy felvennének a zeneművészetire. Végül Debrecenbe jelentkeztem, orosz-néprajz szakra, ami közvetlenül a Zeneművészeti Kar szomszédságában volt, így rendszeresen hallottam, ahogy a trombitások szemtelenül az ablakon kifelé fújnak. (Nevet.) Odavágyott a szívem, és sajnáltam, hogy nem tartozom a zenész-közösséghez. Gondoltam hát egy nagyot, és az egyik barátnőm biztatására jelentkeztem 13. évfolyamra a Debreceni Kodály Zoltán Szakközépiskolába, magánének szakra Papp Vilhelmina osztályába.

Az ottani szolfézs tanárom, Katona Adrienn hihetetlenül sok kitartással és odaadással készített fel minket az egyetemi felvételire, mindezért a mai napig hálás vagyok neki. A Bölcsészettudományi Karon sok apró kudarc ért, amik folyton lelomboztak. Egyre inkább azt éreztem, hogy nem vagyok a helyemen. A Zeneművészeti Karon sem lett kevesebb a kihívás és a nehézség, de azt éreztem, hogy ezekkel sokkal inkább meg tudok birkózni, láttam magam előtt a célt, és tudtam, hogy ez ezzel jár, így tudok csak előre haladni az utamon. Ebben a munkában volt óriási segítségem és mindenkori biztatóm Hruby Edit tanárnő. Sok mindenért vagyok hálás neki, leginkább azért, hogy teljes mellszélességgel kiállt mellettem és máig támogat.

A Musicum Laude 2021-es győztesével készült teljes interjú a papageno.hu oldalon olvasható.

Szerző: Szilágyiné Tukács Orsolya

Fel
M U S I C U M L A U D E
Musicum Laude